Ibrahim ‘Lodia’ Diallo

“Verbinding, vrijheid, vrede"

Elk werk van Lodia maakt blij. Zijn schilderijen door de vrolijke kleuren, gezellige taferelen, schappelijke prijzen en, bewust of onbewust, door de boodschap. Want elke dans die hij schildert, staat voor joie de vivre, verbinding en vrede. 

Elk schilderij, abstract of figuratief, symboliseert hoe Ibrahim ‘Lodia’ Diallo in het leven staat: positief, hoopvol, liefdevol. Met zijn vrolijke aard, zijn moraal en filosofische kijk op het leven hoopt hij mensen te inspireren. Met beelden, met muziek en in ontmoetingen. 

“Alleen met liefde krijg je vrede. Mensen moeten elkaar om te beginnen respecteren. Dat respect moeten we onze kinderen bijbrengen. Zij hebben de toekomst. De sleutel tot vrede is opvoeding. Maar ondertussen moeten wij, de volwassenen, meer naar elkaar omzien en streven naar een samenleving waarin iedereen vrij en gelukkig kan zijn”, aldus Ibrahim ‘Lodia’ Diallo.

Ibrahim 'Lodia' Diallo

Ibrahim Diallo werd in 1974 geboren in Dakar, Sénégal. Daar doorliep hij de lagere school, hielp hij in het traditionele restaurant van zijn vader en vertoefde hij bij voorkeur op het strand om te vissen en te zwemmen.

Rond zijn 13e jaar verhuisde hij naar zijn opa in Belinghor, een klein traditioneel plattelandsdorp in Casamance (zuid-Sénégal). Hij bezocht er de middelbare school en hielp zijn opa en tante op het land. Hij leerde rijst verbouwen en oogsten, mango’s en andere bomen kruisen en planten, jagen en veel meer handigheden om te overleven.

Ook leerde hij allerhande traditionele artisanale technieken om gebruiksvoorwerpen te maken. En bouwde hij zijn eigen muziekinstrumenten. Een creatieve bezige bij! 

Het leven op het platteland beviel de jonge Ibrahim perfect, maar hij wilde zich breed ontwikkelen en volgde verschillende beroepsopleidingen en praktijkstages in Bignona en Ziguinchor, zoals dat gebruikelijk is in Senegal. Na een jaar of 10 buitenleven in Casamance kwam hij terug naar Dakar. Daar deed hij van alles om de familie te ondersteunen, van bouwvakker via bewaker op de universiteit tot meubelmaker.

Na kortstondige carrières als maker van tafelvoetbalspelen en fotograaf besloot hij zich over te geven aan zijn passie: de kunst. Hij verhuisde naar Gorée, een monumentaal eilandje voor de kust van Dakar. Hier ontwikkelde hij zich als beeldend kunstenaar en muzikant en werd actief lid van de kunstenaarsvereniging DJAMBOLO.

Galerie ‘Lodia Art': Senegalese kunst in Den Haag

In 2000 nam hij het atelier over van zijn oudere broer. In de jaren erna ontwikkelde hij het atelier tot goed lopende galerie en ontmoetingscentrum, bouwde naam op als artiest en galeriehouder en opende een 2e galerie in Abènè (Casamance). Mensen op Gorée begonnen hem ‘Lodia’ te noemen, de naam waarmee hij zijn werk signeert. 

In 2010 ontmoette hij, in zijn galerie op het fotogenieke eilandje Gorée, zijn Nederlandse vrouw. Sinds begin 2013 woont en werkt Ibrahim ‘Lodia’ Diallo in Nederland; sinds april 2014 in Den Haag. In september 2014 opende hij zijn eigen atelier & galerie in Den Haag: LODIA ART in de Koediefstraat. Een klein jaar later stopt de galerie, verhuist het atelier naar ‘AB4’ (Abraham van Beijerenstraat 4, Den Haag). Sinds augustus 2017 is het atelier gevestigd in de Haagse Wapenveldestraat 11-13, start Ibrahim een klusbedrijf en legt hij zich meer toe op het creëren van muziek.